Onko henkilöstövajetta? Osta yritys!

Moni yrittäjä on törmännyt syksyn aikana aivan uuteen ongelmaan: hyviä työntekijöitä ei ole. Ei vain ole. Käytännössä kaikki ravintoloitsijat, jotka tunnen, kertovat samaa karua kieltä: edes henkilöstövuokrausyrityksistä ei saa tarjoilijoita tai kokkeja tekemään töitä. Lounaiden tai juhlien myyntiä joudutaan jopa vähentämään työvoimapulan vuoksi.

Samaa sanovat monet muutkin tuntemani yrittäjät: Osaavaa porukkaa ei vain saa. 

Voisiko yrityksen ostaminen olla ratkaisu tähän? Kyllä, vastaan minä! Lähde rohkeasti ostoksille. Katsasta sellainen yritys, jossa työtä tehostamalla ja päällekkäisyyksiä karsimalla 5–20 % henkilöresursseista voisi uudelleenohjata. Hyviä yrityksiä on myynnissä paljon, pankista saa suht helposti lainaa, ja esimerkiksi Finnvera ja EKP järjestävät niihin lisävakuuksia. 

Mikä muodostuu suurimmaksi esteeksi ostaa yritys? Kokemuksestani voin sanoa, että suurin este on yrittäjän oma asenne. Helposti alkaa miettimään, että enhän minä osaa yritystä ostaa, siihen liittyy riskejä, pankkilainaa ei saa ja muita syitä. 

Jos ostamisen esteet paloittelee vaikka kolmeen osaan, voi näihin pelkoihin vastata helpommin: 

  1. Pankista ei saa lainaa. Kyllä muuten saa, ja yllättävän helposti. Valtiolla (Finnvera) sekä Euroopan Keskuspankilla on hyviä instrumentteja takauksiin, ja pankki tekee ostettavasta kohteesta myös oman arvonmäärityksen. Saat pankista siis sekä apua ostamiseen että lainaa ja vakuuksia valtiolta tai EKP:ltä, jos omat vakuudet eivät ole riittäviä.
  2. Mitä jos ostettavasta yrityksestä löytyy ns. ”luurankoja kaapeista”? Älä osta yritystä – osta sen liiketoiminta. Kauppa on paljon riskittömämpi ja nopeampi toteuttaa. Jos päätät kuitenkin ostaa yrityksen, panosta ns. due dilligende-tarkastukseen hyvän juristin kanssa. 
  3. Ostaminen on kallista ja hankalaa; se vie liikaa minun aikaani. 
    • Yritysten ostamisen perushinta on 3–5 kertaa ostettavan yrityksen yhden tilikauden tulos plus reaaliarvo. Jos neuvottelet ostohinnan 4 x tulos, maksat reaaliarvoa 1 x tulos, yritys maksaa siis viidessä vuodessa itsensä takaisin – saman pituisen lainan saat tyypillisesti pankista. Jos pystyt tehostamaan toimintaa 20 % – lyhenee takaisinmaksuaika 4 vuoteen, tai saat viiden vuoden aikana vähän lisäosinkoja yrityskauppasi ansiosta. 
    • Ulkoista rutiinit. Käytä apuna hyvää ammattilaista, kuten yrityskauppa-asiantuntijaa, lakimiestä, kirjanpitäjää ja/tai tilintarkastaja. Heidän palveluihinsa kannattaa budjetoida hieman, mutta säästät sen varmasti takaisin kauppasummassa ja/tai riskien pienenemisenä. 

Herlevi Holding Oy:llä on jatkuvasti myynnissä hyviä yrityksiä. Tällä hetkellä etsimme ostajaa raskaan kaluston kuljetus- ja huoltoliikkeelle, ohjelmistoyritykselle sekä ICT-alan yritykselle. Hyvää ja osaavaa henkilöstöä on tarjolla sitä haluavalle – ostamalla yritys!

Yrityskauppaterveisin,

Tarmo
+358 44 0852300

Antti

+358 504680534